РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Ќофтиња во сос

За сите љубители на месо, ќофтињата се секогаш одличен избор, а со овој рецепт, вкусните месни топчиња ќе ви испаднат меки, сочни и во фантастичен сос.

Потребно:

За ќофтињата:

  • 500гр мелено месо по избор
  • 2 јајца со средна големина
  • 100гр ориз
  • 2 лажици презла
  • 1 лажица сув зачин
  • 1 виолетов кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1 лажица магдонос
  • Мелена слатка пиперка
  • Половина чаша вода
  • Сол
  • Црн пипер

За сосот:

  • 500мл пасирани домати
  • 50мл масло
  • 3-4 лажици брашно
  • 1 литар вода
  • 1 рамна лажица шеќер
  • 1 рамна лажица сув зачин
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Кромидот и лукот исечкајте ги ситно, а сварете го оризот на половина. Во меленото месо додадете го оризот, исечканиот кромид, солта, сувиот зачин, мелениот пипер, биберот, презлата, јајцата и водата. Добро измешајте. Во зејтинот на средна температура пропржете го брашното, кога ќе почне малку да пожолтува, додадете го пасираниот домат и додајте вода. Добро измешајте и варете на средна температура додека не зоврие. Намалете ја топлината, додадете сув зачин, сол, шеќер и малку бибер. Кога ќе ја добиете саканата густина на сосот, оставете го на тивок оган да се свари. Со лажица земајте од смесата и со влажни раце формирајте топчиња и спуштајте ги едно по едно во сосот и варете околу 15 минути на средна температура. Послужете со пире од компири и салата. Добар апетит!