РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Мусака од стар леб

Овој рецепт ви нуди можност да не го фрлате стариот леб, туку со него да подготвите вкусен оброк со само неколку состојки плус.

Потребно:

  • 1 бајат леб
  • 5-6 лажици ајвар
  • 200гр сува сланина
  • 100гр колбаси
  • 1 кромид
  • 1 мала конзерва пченка
  • 6 јајца
  • 200мл млеко
  • 150гр кашкавал
  • Сув зачин
  • Сол
  • Црн пипер

Подготовка: Лебот исечкајте го на тенки парчиња. Со ситно сечкан кромид пропржете ја ситно исечканата сланина. Јајцата и млекото изматете ги со жица за матење, посолете и побиберете. На подмачкан плех или во огноотпорен сад наредете ги кришките леб една до друга, па прелијте со половина од смесата од јајца и млеко, посипете со пржената сланина и кромид, па врз тоа распоредете ги исечканите колбаси и пченката. Од едната страна премачкајте ги со ајвар преостанатите кришки леб и со намачканата страна надолу наредете ги. Прелијте го остатокот од сосот од јајца и млеко. Одозгора наредете го изренданиот кашкавал и ставете да се пече во рерна на 180 степени околу 20 минути додека не добие убава златна кора. Добар апетит!