РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Пилешко месо во тесто

Интересен предлог за ручек кој мора да го подготвите!

Потребно:

  • 3 лажици путер
  • 1 кромид
  • 3 моркова
  • 1 лажица сенф
  • ¼ брашно
  • 1 шолја пилешки бујон
  • 1 шолја млеко
  • 3 шолји исечкано и сварено пилешко месо
  • 1 шолја замрзнат грашок
  • 2 лажици сусам
  • 200гр одмрзнато лиснато тесто
  • 1 јајце

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 степени. Во големо тенџере стопете го путерот на средна температура. Додадете го исечканиот кромид и морков. Гответе со повремено мешање, додека не омекне, околу 5-7 минути. Потоа, додадете го сенфот, па брашното и мешајте непрекинато една минута. Лесно изматете го бујонот и една шолја млеко, додека не проврие. Намалете ја температурата да се крчка на тивко додека не се згусне, по некои 5 минути. Додадете го пилешкото, грашокот и зачини по желба. Префрлете се во подлабок сад.

На површина на која сте ставиле брашно, ставете го лиснатото тесто кое може да го покрие цел сад. Раширете го лесно преку смесата и црвсто притиснете кон краевите на садот. Со помош на нож исечете на три места, за да може преку тестото да излегува пареата. Во помала чинија изматете го јајце со една лажица млеко. Премачкајте го тестото со тоа. Ставете сусам по желба. Ставете го садот на тава и печете додека не порумени тестото, по 40-45 минути.