РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Празнични цимет ролнички

Празничните ролнички со цимет се толку меки и благи по вкус, а најдобро од сè е што за нив не е потребен квасец или комплицирана подготовка!

Потребно:

  • 3 лажици несолен путер, растопен, поделен

За тестото:

  • 250 гр брашно, плус уште по потреба
  • 2 лажици бел шеќер
  • 2 лажички прашок за печиво
  • 1 лажичка сол
  • 3 лажици несолен путер, омекнат
  • 80 гр полномасно млеко

За полнење:

  • 30 гр шеќер
  • 30 гр кафеав шеќер
  • 2 лажички мелен цимет

За глазурата од крем сирење:

  • 130 гр шеќер во прав
  • 120 гр крем сирење, омекнато
  • 30 г несолен путер, омекнат
  • ½ лажичка екстракт од ванила

Подготовка: Измешајте Загрејте ја рерната на 200 степени. Намачкајте ја тавата со една лажица растопен путер. Во поголем сад измешајте ги брашното, белиот шеќер, прашокот за печиво и солта. Со рацете измешајте 3 лажици омекнат путер во смесата со брашно додека путерот не стане со големина на леќа. Истурете го млекото во смесата со брашно и путер и мешајте со гумена лопатка додека не се формира меко тесто за ролнички. Тестото префрлете го на добро набрашнета работна површина и расукајте го во форма на квадрат. Намачкајте ја површината на тестото со преостанатите 2 лажици растопен путер. Направете го филот така што во помал сад ќе ги измешате шеќерот, кафеавиот шеќер и циметот. На дното од подготвениот сад за печење посипете 1 лажица од мешавината од цимет и шеќер. Посипете го преостанатиот шеќер со цимет врз тестото премачкано со путер. Изролајте го тестото околу филот за да формирате трупец; исечете го трупецот на 9 ролни  и ставете ги ролничките со исечена страна нагоре во подготвениот сад за печење. Печете во загреаната рерна додека не надојдати и не станат малку златни, 20 до 25 минути. За глазурата, изматете ги во сад шеќерот, крем сирењето, омекнатиот путер и екстрактот од ванила додека глазурата не стане мазна. Уживајте во топлите ролнички со цимет! Добар апетит!