РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Салата со печено мисиркино и авокадо

По долгиот работен ден, многумина се стремат кон вкусен и лесен оброк за вечера кој брзо ќе биде готов. Салатата со печено мисиркино месо и авокадо нема да ви одземе многу време, а е исклучително здрав оброк.

Потребно:

  • 2 парчиња мисиркино филе
  • 1 авокадо исечено на кришки
  • 2 шолји свежа салата по избор (рукола, зелена салата, беби спанаќ)
  • 1/2 краставица исечена на тенки парчиња
  • 1 домат исечен на кришки
  • Ск од 1 лимон
  • 2 супени лажици маслиново масло
  • Сол по вкус
  • Свежо мелен црн пипер по вкус

Подготовка: Загрејте ја рерната на 200 °C. Филетите од мисирка посолете и ставете им црн пипер по вкус. Ставете ги на плех обложен со хартија за печење и печете ги во рерна 20-25 минути или додека не поруменат и целосно не се испечат одвнатре. Извадете ги од рерна и оставете ги малку да се изладат пред да ги исечете на ленти. Во сад за салата измешајте ја свежата салата, исечканото авокадо, краставицата и доматот. Промешајте да се соединат сите состојки. Во помал сад добро измешајте ги сокот од лимон, маслиновото масло, солта и биберот. Во садот со зеленчукот додадете ги исечканите ленти од печено мисиркино, прелијте ја салатата со преливот и полека измешајте за да се премачкаат сите состојки. Веднаш послужете ја салатата. Добар апетит!