РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Витамински детски напитоци против настинка и вируси

“Витаминските напитоци кои ја обновуваат силата и делуваат превентивно во основа може да се внесуваат според сопствената потреба, но секако кога станува збор за помали деца, треба да се направи консултација и со педијатарот на детето, поради изборот на намирници“, вели д-р Синјаков.

Зимата е годишно време кое со себе носи најголем број на вируси и настинки, на кои се склони децата. Рускиот лекар Алексеј Синјаков препорачува витаминските залихи во организмот, особено кај децата, превенствено да се пополнуваат со витамински билки. Според него, витаминските билки се физиолошки поактивни и поефикасни од било која друга форма на витамини.

“Витаминските напитоци кои ја обновуваат силата и делуваат превентивно во основа може да се внесуваат според  сопствената потреба, но секако кога станува збор за помали деца, треба да се направи консултација и со педијатарот на детето, поради изборот на намирници“, вели д-р Синјаков.

Лимон и јајце

Измешајте сок од еден лимон, едно јајце, 20мл сируп од нане и 100мл вода. Матете во блендер или со миксер додека не се појави пена, префрлете во напитокот во висока чаша и дадете му го на детето да го испие во утринските часови.

 

Ананас и лимон

Исцедете 60мл сок од свеж ананас и 30мл сок од лимон. Иземшајте ги исцедените сокови со студена провриена вода. По желба додадете и екстракт од нане. Лекарот препорачува децата овој напиток да го консумираат еден до два часа по ручекот.