ШТО ДА ПРАВИТЕ КОГА ВАШЕТО БЕБЕ ЌЕ ПАДНЕ

Ако вашето бебе паднало од каучот или креветот, останете смирени и проверете го. Додека падовите можат да предизвикаат сериозни повреди кај бебињата, повеќето падови се помали и на вашето бебе ќе му биде подобро со одмор. Ако падне од над 1 метар, на тврда површина или има симптоми на повреда, побарајте медицинска помош

Бебињата се особено изложени на ризик да паднат додека учат да се тркалаат, да се качуваат и да одат

Падовите се најчеста причина за повреди кај сите возрасни групи. Бебињата се особено изложени на ризик да паднат додека учат да се тркалаат, да се качуваат и да одат. Колку и да сте внимателни, не можете да ги спречите сите несреќи, па затоа е важно да знаете што да направите кога вашето бебе ќе падне.

Вашето бебе ќе сака да спие после доживеан потрес на мозокот и нема потреба постојано да го будите освен ако вашиот лекар не го каже тоа. Но, ако не се буди или има проблем со будењето, побарајте медицинска помош

Прво, проценете го падот

Гледањето или слушањето на вашето бебе како паѓа веројатно ќе ве натера да паничите. Вашиот прв инстинкт е да го земете вашето бебе, но застанете и направете проценка. Понекогаш бебињата треба да одат на лекар по падот, а понекогаш се добро. Но, ако се повредени, брзото подигнување може да ја влоши повредата.

Пред да преземете во акција, оценете ја сериозноста на падот. Земете предвид:

Од колкава височина паднало вашето бебе? Колку е поголема висината, толку е поголема опасноста. Падот од над 1 метар или 5 скали е сериозен за бебе или дете под 2 години и тие треба веднаш да одат на лекар.

На што паднало вашето дете? Паѓањето на тврди површини е поопасно од помеките. Проверете дали вашето бебе паднало на бетон, керамичка плочка, камен, набиен песок или други тврди површини.

Дали удрило во нешто при паѓањето? Слетувањето на стакло или паѓањето на остри рабови на мебелот може да предизвика сериозни повреди. Ако има некое големо крвавење, повикајте брза помош.

Проверете го вашето бебе

Следно, проверете го вашето бебе. Не е секогаш лесно да се знае дали има повреда, но има неколку клучни знаци што треба да ги барате.

Повикајте брза помош ако вашето бебе:

 • Поврати повеќе од еднаш;
 • Има крв или течност што му излегува од носот или ушите;
 • Не се буди;
 • Не дише или се бори да дише;
 • Има напад;
 • Има отечена или испакната фонтанела;
 • Има очигледна повреда на главата, како вдлабнатина, модринка или исеченица.

Ако вашето бебе има некој од овие знаци, не го земајте. Почекајте го тимот на брза помош да го стабилизира вашето бебе. Единствен исклучок е ако имаат напад. Во овој случај, можете внимателно да ги превртите на страна додека чекате брза помош. Ако не дишат, започнете со CPR ако знаете како.

Ако вашето бебе паднало на глава или има блага и мала повреда на главата, може да има промени во расположението или однесувањето неколку недели. Ова се нарекува когнитивен замор и се случува затоа што мозокот мора да работи понапорно за да се концентрира на задачите по повредата. Вашето бебе може да изгледа дополнително збунето или да има промени во шемите на спиење. Тоа е вообичаено и обично се подобрува самостојно со текот на времето

Следно, проверете дали тие немаат скршени коски или фрактури. Знаците и симптомите на скршени коски вклучуваат:

 • Оток;
 • Деформиран екстремитет;
 • Проблеми со движењето на екстремитетот;
 • Проблеми со носење тежина;
 • Болка кога го допирате или поместувате екстремитетот;
 • Бледило.

Ако мислите дека вашето бебе има скршена коска, побарајте медицинска помош. Лекарот ќе треба да ја намести коската и да ја држи на место со гипс или лонгета за да може да заздрави. Важно е веднаш да се третира за вашето бебе да нема долгорочни проблеми со коските.

Проверете дали има знаци на потрес на мозокот кај вашето бебе

Ако вашето бебе паднало на глава или ја удрило главата, може да има потрес на мозокот, што е блага и привремена повреда на главата. Знаците и симптомите обично се појавуваат во рок од 24 часа, но може да потрае и до 3 недели. Треба да внимавате на знаци на потрес на мозокот кај вашето бебе, вклучително и ако:

 • Било во несвест, но сега е будно;
 • Изгледа зашеметено или шокирано;
 • Повратило еднаш;
 • Плаче повеќе од вообичаено;
 • Покажува промени во расположението или однесувањето.

Ако вашето бебе има знаци на потрес на мозокот, одете на лекар или во болница и проверете. Потоа внимавајте на промените во какви било симптоми. Тие обично ќе се подобрат сами по себе во текот на неколку дена, иако може да потрае и до 4 недели до целосно закрепнување.

Вашето бебе ќе сака да спие после доживеан потрес на мозокот и нема потреба постојано да го будите освен ако вашиот лекар не го каже тоа. Но, ако не се буди или има проблем со будењето, побарајте медицинска помош. Исто така, треба веднаш да посетите лекар ако:

 • Поврати повеќе пати или по падот;
 • Има проблем со рамнотежата;
 • Има нова слабост во кој било екстремитет;
 • Има напад.

Утешете го вашето бебе по падот

Ако вашето бебе е будно и плаче, не повраќа и нема ниту еден од горенаведените симптоми, земете го и тешете го. Ако имаат помали повреди или змучка, можете да користите некоја домашна нега за да го смирите.

Обидете се со ладна облога. Ако има модринка или змучка, натопете крпа во ладна вода и ставете ја на местото. Повторно натопете ја, се додека крпата не се загрее. Ова може да помогне во ублажување на болката и отокот.

Ако вашето бебе паднало на глава или ја удрило главата, може да има потрес на мозокот, што е блага и привремена повреда на главата

Користете пакет со мраз. Пакетче со мраз или ќеса замрзнат грашок исто така ќе помогне кај змучките, модринките и отокот. Завиткајте го пакувањето во лесна крпа за да ја заштитите кожата.

Дајте му на вашето бебе лек против болка. Ако вашето бебе се чини дека е во болка, можете да му дадете средство за ослободување од болка. Бебињата од 2 месеци и постари може да земат ацетаминофен, а бебињата од 3 месеци и постари може да земат ибупрофен. Прочитајте го упатството и дајте ја вистинската доза. Не давајте му на вашето бебе аспирин!

Нека одмори. По падот, вашето бебе може да биде уморно, особено во првите 24 до 48 часа потоа. Оставете го да се одмори и дозволете му многу време да спие и да се опорави.

Ако се обидете да го утешите, но се чини дека ништо не помага, добро е да посетите лекар и да исклучите какви било проблеми.

Гледајте го вашето бебе внимателно 24 часа

Понекогаш вашето бебе може да изгледа добро по падот, но важно е внимателно да го следите 24 часа. На повредите може да им треба повеќе време за да се појават, затоа внимавајте на какви било нови или влошени знаци и симптоми.

Ако вашето бебе паднало на глава или има блага и мала повреда на главата, може да има промени во расположението или однесувањето неколку недели. Ова се нарекува когнитивен замор и се случува затоа што мозокот мора да работи понапорно за да се концентрира на задачите по повредата. Вашето бебе може да изгледа дополнително збунето или да има промени во шемите на спиење. Тоа е вообичаено и обично се подобрува самостојно со текот на времето.

Крајна линија

Ако вашето бебе паднало од каучот или креветот, останете смирени и проверете го. Додека падовите можат да предизвикаат сериозни повреди кај бебињата, повеќето падови се помали и на вашето бебе ќе му биде подобро со одмор. Ако падне од над 1 метар, на тврда површина или има симптоми на повреда, побарајте медицинска помош. (WebMD)