Симптоми на запек кај децата

Статистиките покажуваат дека до 30%  од децата во текот на детството имаат запек.

Ова е чест проблем кој може тешко да се открие: запек кај бебиња или многу мали деца. Статистиките покажуваат дека до 30%  од децата во текот на детството имаат запек.

Симптоми на запек може тешко да се забележат, но еве на што да внимавате:

  • Бебињата и многу малите деца може да се вцрвенат кога се обидуваат да какаат
  • Мали остатоци во пелените или гаќите (можен знак за проблеми со столицата)
  • Недостаток на апетит и болки во стомакот
  • Мокрење во кревет
  • Инфекција на уринарниот тракт
  • Долго време поминато на нокшир или шолја

Запекот често се јавува кога децата не се дома и се плашат да го користат тоалетот.

Важно е запекот да се третира што е можно побрзо. Доколку запекот продолжи, истиот може да влијае на развојот на вашето дете.