СКРИНИНГ ЗА КОВИД-19: Тестирањето на учениците ќе трае помалку од 1 минута, безболно е и безбедно, МЗ со апел до родителите да дадат согласност

Скринингот за Ковид-19 ќе започне од следната недела, а со него ќе бидат опфатени 364 основни и 109 средни училишта во земјава

Тестирањата на учениците ќе се одвиваат по претходно добиена писмена согласност од страна на родителите или старателите на учениците

Во рамки на активностите за превентивни тестирања со цел рано детектирање и превенција од Ковид 19 во основните и средни училишта во Република Северна Македонија, Министерството за здравство ќе спроведе скрининг со брзи антигенски тестови, во кој ќе бидат опфатени 8.178 ученици во рамки на 80 општини и градот Скопје.

Со давањето поддршка на скринингот, значајно ќе се придонесе да се добијат релевантни податоци базирани на докази, кои ќе овозможат натамошно носење на соодветни одлуки од интерес на децата и учениците. Тоа ќе овозможи побезбедно одвивање на наставата како и поголема заштита на здравјето на учениците, велат од МЗ

Тестирањата на учениците ќе се одвиваат по претходно добиена писмена согласност од страна на родителите или старателите на учениците, а ќе започнат од следната недела, при што ќе бидат опфатени 364 основни и 109 средни училишта ширум државата. Собирањето на согласности за тестирање на учениците во училиштата започна oд вчера, се вели во соопштението од Министерство за здравство.

Кој ќе биде тестиран

Скринингот во училиштата ќе се реализира по извршен случаен избор на ученици, а тестирањето ќе го прават здравствени работници, кои ќе ги тестираат учениците во самите училишта, во просторија одредена од страна на училиштето. Тестирањето трае помалку од една минута, истото е безболно и безбедно, и е како секое земање брис од грло или носна шуплина, информираат од МЗ. Оттаму потенцираат дека скринингот во училиштата ќе овозможи да се добијат релевантни податоци за можното асимптоматско ширење на вирусот Ковид 19, односно дали истиот се шири низ училиштата и каква е трансмисијата. Најмногу тестирања ќе бидат спроведени во општините Тетово – 546, Куманово – 489, Битола – 378, Прилеп – 309 и Гостивар – 296. Додека пак, во рамки на училиштата на општините и градот Скопје, скринингот ќе опфати 766 ученици.

Скринингот во училиштата ќе се реализира по извршен случаен избор на ученици

МЗ со апел до родителите и старателите

Министерството за здравство апелира до родителите и старателите, да дозволат учениците да учествуваат во превентивното тестирање, со цел да се добијат релевантни податоци за трансмисијата на Ковид 19 низ училиштата, како и да се утврдат асимптоматски случаи кај учениците и средношколците. Со давањето поддршка на скринингот, значајно ќе се придонесе да се добијат релевантни податоци базирани на докази, кои ќе овозможат натамошно носење на соодветни одлуки од интерес на децата и учениците. Тоа ќе овозможи побезбедно одвивање на наставата како и поголема заштита на здравјето на учениците, објаснуваат од МЗ.