Смее ли бебе да јаде пиперка?

На почетокот, треба да избирате жолти, црвени и зелени бабури, оти не се лути, а содржат многу витамини и хранливи состојки кои помагаат бебето да биде здраво. Бабурите не содржат капсаицин, супстанца која ја дава лутината кај останатите пиперки.

Пиперките ги има во различни сорти ии нивоа на лутина, што веројатно ве става во дилема дали е во ред на своето бебе да му дадете пиперка и кога. Тие се користат во многу различни јадења, поради својата впечатлива боја и вкус што ги даваат на благите јадења. Секако, за дете, треба да се избегнуваат лути пиперки.

Пиперките се постојано достапни, лесно се подготвуваат, така што може да бидат редовна ставка на менито на бебето, секако ако детето нема проблеми од консумирањето.

На почетокот, треба да избирате жолти, црвени и зелени бабури, оти не се лути, а содржат многу витамини и хранливи состојки кои помагаат бебето да биде здраво. Бабурите не содржат капсаицин, супстанца која ја дава лутината кај останатите пиперки.

За дете, треба да се избегнуваат лути пиперки.

Сите препораки се, пиперка на бебето да почне да му се дава откако ќе наполни 10 месеци.

Кога прв пат се воведува во бебешката исхрана, уверете дека бебето ќе јаде само пиперка, и ништо друго за да видите како детето ги вари и дали нема некакви проблеми.

Црвените пиперки се послатки, во споредба со зелените и жолтите, па се препорачува да се почне со нив. Црвените пиперки имаат двојно побќе витамин Ц, и многу поголем процент на бета каротен. Сите пиперки содржат и калиум, цинк.