Совети како да ја намалите грбната болка во бременоста

Понекогаш вистински анатомски причини за појава на болката непостојат, но чувството на непријатност сепак се појавува.

Нервните завршетоци и мускулите кои се изложени на зголемен стрес се главни причинители за појава на болки во грбот. Понекогаш вистински анатомски причини за појава на болката непостојат, но чувството на непријатност сепак се појавува.

Ова се неколку совети со кои ќе се намали болкта, но и ќе избегнете непријатните симптоми:

  • Проверете ја должината на вашите нозе кај вашиот лекар. Понекогаш може да се случи едната нога да ви биде пократка за неколку милиметри од другата нога. Доколку го имате овој проблем кој се јавува поради асиметричноста на вашето тело, може да доведе до појава на сериозни проблеми пропратени со болки во ‘рбетот.
  • Балансирајте ја вашата исхрана.
  • Некои болки во вратот се јавуваат како последица на претераното стегање на вилицата.
  • Носењето на тешки торбивлијае негативно на вашето тело, и може да предизвика мало искривување на ‘рбетот.
  • Избегнувајте да носите чевли со претерано високи потпетици, и избегнувајте ги и оние кои се целосно рамни.
  • Вежбањето и спортотги намалуваат болките во грбот.
  • За време на бременоста многу е важно да ги правите основните вежби наменети за грб.
  • Некои домашни обврски ги затегнуваат мускулите на грбот. При подигнување на потешки предмети, внимавајте грбот секогаш да ви биде исправен.
  • Болките во грбот може да се намалат и доколку при спиењето внимавате на грбот да биде во рамна положба.