СОВЕТИ: Што не треба да правите по царски рез

По царскиот рез, породените жени мора да внимаваат и правилно да се однесуваат, за раната побрзо и подобро да зарасне.

Иако медицината денес е напредната и царскиот рез веќе не претставува толку ризична операција, сепак неопходно е време за опоравување и зараснување на раната. Царскиот рез е операција при која бебето се пораѓа низ рез на стомакот и матката. Оправувањето обично трае шест недели за време на кои жената треба да внимава, односно да избегнува одредени активности.

Мајките кои родиле со царски рез не треба да:

  • Подигаат ништо потешко од бебето, како и ги избегнуваат сите останати потешки физички активности.
  • Обврските во домот да ги сведат на минимум, за да може раната побрзо да заздрави.
  • Да внесуваат доволно течности.

Некои движења се болни и неколку месеци по породувањето.

По царскиот рез жените имаат проблем со столицата, бидејќи абдоменот е болен и чувствителен. Затоа е важно да се внесува доволно вода, здраво да се храни и движи за цревата да бидат поактивни.

Избегнувајте да спиете на стомак

  • Спиењето на стомак може да го продолжи времето на зараснување на раната со оглед дека е под притисок. Спиењето на страна  е нјадобрата опција.
  • Избегнувајте да користите скали најмалку две недели по царскиот рез. Кога ќе почнете да користите скали, чекорете полека и внимателно.