Совети за безбедно пазарување во време на коронавирус

Ви се чини ли дека децата, откако се дома, јадат повеќе од вообичаено? Залихите храна се трошат, треба да се надополнат, но како тоа да го направите на безбеден начин. Не заборавајте дека вирусот на картон живее 24 часа, во пластика три дена, а во лименките два до три дена!

Правило број 1: Избришете ја корпата и количката со марамчиња за дезинфекција. Некои маркети на влезот имаат средства за дезинфекција, па задолжително дезинфицирајте ги рацете пред влегување.

Во продавницата, за жал не можете да направите ништо за да избегнете допирање на производите кои претходно ги допирале други луѓе. Клуч на вашата безбедност е, да штом дојдете дома, со намирниците да застанете пред мијалникот. Секако, претходно измијте ги рацете со сапун, соблечете ги чевлите и изнесете ја јакната на тераса.

Според здравствените стручњаци, вирусот на картон живее 24 часа, во пластика три дена, а во лимените два до три дена.

Имајте го тоа на ум, па секоја лименка што сте ја купиле добро измијте ја со топла вода и сапун. Ако е можно, хранат во картонска кутија и пластична амбалажа издвојте ја некаде на еден ден, на пример во остава или просторија во која не престојувате.

Откако ќе ги средите намирниците, избришете ги сите површини, а особено кујната, со вода и сапун.

Уште еден совет: Ако намирниците ги ставете во пластична торба за повеќекратна употреба, не заборавајте да ја избришете со сапун и вода, пред повторно да ја користите. Обичните ќеси од маркет веднаш фрлете ги, а платнените испрете ги на висока температура.