Табела на раст на децата

Која е нормална висина на детето и во која возраст? Како на време да ги препознаете проблемите со растот и да започнете со терапија?

Секое дете за една година би требало да ги надрасне панталоните и чевлите, но што кога детето не расте по предвидениот календар?


Табела за раст:

  • Детето најмногу расте во првата година од животот, меѓу 22 и 25см и тоа е период за забрзан раст
  • Во втората година расте околу 12см
  • Во третата околу 8см
  • По оваа возраст, растењето годишно кај детето е од 4 до 6 см, се до влегувањето во пубертет

Најголем број ниски деца се целосно здрави деца, но лекар мора да исклучи дека станува збор за ризик од некои органски причини за нискиот раст на децата. Ако постои драстично отстапување, тогаш потребно е испитување.

Ниско дете може да има и некоја болест која е причина за низок раст – од хронични заболувања на срцето и бубрезите, преку генетски аномалии и болести на штитната жлезда или надбубрежната жлезда, до нестостаток на хормонот за раст.