Треба ли за време на бременоста да се намали внесот на кофеин?

Доколку сте бремени, намалете го внесот на кофеин на 200 милиграми во текот на денот, а тоа се околу две шолји кафе.

Ако во текот на бременоста пиете многу кафе може да се случи бебето да има ниска родилна тежина, што може да доведе до проблеми подоцна во животот. Според некои истражувања, пиењето премногу кафе може да предизвика и сериозни проблеми, па затоа внимавајте на количината што ја внесувате во организмот.


Каде се наоѓа кофеинот?

Тој природно се наоѓа во некои намирници и напитоци:

  • Чај
  • Кафе
  • Чоколадо

Кофеин се додава и во:

  • Енергетски напитоци
  • Препарати против грип и настинка
  • Газирани пијалаци

Како да се намали внесот на кофеин?

Обидете се да пиете повеѓе вода, чај или кафе без кофеин. Намалете го внесот на енергетски напитоци и добро читајте ги декларациите на производите. Ако понекогаш ја пречекорите дневната доза, не грижете се бидејќи ризикот не голем. Пред земање на било какви лекови, задолжително консултирајте со лекар.