ЦРЕШИ ВО БЕБЕШКАТА ИСХРАНА: Кога е време најмалите да почнат да уживаат во овие хранливи плодови?

Мали, слатки, вкусни – овие црвени плодови содржат многу важни хранливи состојки.

Црешите не се алергени, меѓутоа, постои една опасност, а тоа се семките и релативно тенката лушпа. Поради тоа, бебињата помали од 8 месеци можеби нема да можат во целост да ги сварат. Доколку сепак не сакате на детето да му го ускратите нивниот прекрасен вкус, убаво испасирајте ги, односно изблендирајте ги.

Црешите во исхраната обезбедуваат важни нутриенти – минерали: калиум, калциум, фосфор, магнезиум и цинк; избалансирана количина на витамини: провитамин витамин А, Б комплекс витамини, како и витамини Е и Ц.

Нивната црвена боја значи дека содржат бројни антиоксиданти, а колку се поцрвени, толку поголем процент на антиоксиданти содржат.

Сега кога е сезона на цреши, може и да ги замрзнете, но претходно да ги извадите семките. Преполовените цреши подолго ќе траат во замрзнувал од оние кои претходно термички сте ги обработиле.