Водич за развивање самостојност кај децата – од 3 до 5 години

Колку повеќе учат да бидат корисни, толку ќе имаат поголемо влијание на сопствениот живот. Но, родителите може да ги научат на одговорност и самодоверба уште од мали нозе.

За децата да пораснат во способни возрасни лица, потребена им е една доза на стрес во животот. Ако се способни да се изборат со помала количина на конфликт кога се млади, ќе им биде многу полесно да се соочат со проблеми кога ќе пораснат. Работата е во тоа што децата се поспособни отколку што мислиме и навистина сакаат д почувствуваат дека им веруваме. Колку повеќе учат да бидат корисни, толку ќе имаат поголемо влијание на сопствениот живот. Но, родителите може да ги научат на одговорност и самодоверба уште од мали нозе.

Децата од предучилишна возраст, природно тежат кон ризици, па тоа е идеална можност да создадете сигурни начини да ги поттикнете, Исто така, тие сакаат одговорност, сакаат да се грижат за миленичиња и помладиот брат или сестра, што им развова уште поголемо чувство на самостојност.

  • Нека бидат одговорни за оброците на домашното милениче. Не почетокот ќе мора да ги надгледувате, но со тек на време ќе се научат.
  • Дзволете им сами да изберат која болека ќе ја носат.
  • Дозволете им да  ја наместат масата пред семејниот оброк.
  • Научете ги само да си направат појадок, секако нешто основно, како житарки.