ВОСПИТУВАЊЕ НА ДЕВОЈЧЕ: Фрази што не треба да и ги кажувате на вашата ќерка

 Ова се пет фрази од семејната терапевтка д-р Лора Фројен кои не треба да ги кажувате на вашето девојче

Тешко е да се одгледуваат ќерки. Светот е полн со застарени очекувања за девојчињата, културни пораки длабоко фокусирани на обликот на нивните тела и вредноста на нивниот изглед како коментар за нивната вкупна вредност. Не е лесна задача да ги водите низ адолесценцијата и пубертетот со недопрена самодоверба. За да бидат работите уште полоши, добронамерните родители често прибегнуваат кон вообичаени фрази за да се обидат да го објаснат лошото однесување или да поттикнат доверба. Овие фрази всушност можат да направат повеќе штета отколку добро, вели семејниот терапевт д-р Лаура Фројен.

„Тој те гњави затоа што те сака“

Според Фројен, ова е една од најштетните пораки што родителите можат да ги кажат на своите ќерки. Девојчињата треба да знаат дека ако се сакани, треба да се третираат со достоинство и почит.

“Биди добра”

Не е толку намерата на оваа фраза, туку колку е претерана. „Така учите мало девојче да ги стави своите чувства, нејзините желби и потреби на последно место“, вели Фројен. „Тоа создава млади девојки и жени кои не сакаат да се борат за себе, не сакаат да ги прашаат родителите за она што го сакаат затоа што сме ги научиле да бидат добри уште од мали нозе. Тоа не значи дека децата не треба да имаат добри манири. „Нека бидат посвесни за она што се случува околу нив, наместо да го имаат ова општо упатство дека треба да биде убава.

„Момчињата секогаш ќе бидат момчиња“

Оваа стара фраза е штетна поради неколку причини. Но, кога девојчињата  ќе го слушнат ова, тоа може да направи да се чувствуваат многу немоќни да направат каква било промена или да постават граници. „Таа порака им кажува на девојчињата дека ако поставуваат граници со момчињата – како на пример да не сакаат момчињата да ја бркаат низ игралиштето – дека не мора да слушаат“, вели Фројен. „Момчињата треба да ги имаат истите очекувања за одговорност како и девојчињата.

„Изгледаш тенко и слабо!

Коментирањето на телата во кој било контекст, негативен или позитивен, на крајот е штетно за децата. „Она што го покажува истражувањето е дека секој коментар за изгледот на детето има потенцијал да биде деструктивен за сликата за телото на детето, особено за девојчињата“, вели Фројен. „Која е подобрата опција? Фројен вели: „Ако сме излезени и луѓето и кажат на ќерка ми дека е убава, јас велам: „Да“. А таа е силна и сака да зборува за самовили. „“ Станува збор за вртење внимание на она што навистина треба да биде важно.

“Ти си толку убава!”

„Многу родители го велат ова затоа што сакаат да ја подигнат самодовербата на своето дете“, вели Фројен. – Но, истражувањата покажуваат дека тоа оди многу подалеку. Тоа ќе доведе до тоа да мислат дека изгледот и убавината се најважни и дека сè се вреднува според тоа. Фројен вели дека другите луѓе ќе го коментираат изгледот на вашата ќерка и тоа е повеќе од доволно. Родителите мора да бидат едни од ретките кои нема да го коментираат нејзиниот изглед и јасно да кажат дека тоа нема никаква врска со нејзината вредност како личност.