ЗАБРАНЕТИ НАМИРНИЦИ ЗА БЕБИЊА: Децата помлади од две години не би требало да ги јадат овие 4 намирници

Јадењето мед пред првата година може да доведе до потенцијално сериозна состојба наречена ботулизам кај доенчињата

Разновидната исхрана е клучна за децата во првите години од нивниот живот

За да обезбедите добар развој важно е да се грижите за исхраната на вашето бебе. Исто така, важно е да знаете и дека постојат некои забранети намирници за бебињата, кои не треба да им се нудат пред да наполнат две години. Некои од нив може да предизвикаат задушување, а други може да претставуваат ризик по здравјето.

Слатките содржат голем број на адитиви кои можат да ја оштетат микробиотата на малите деца. Станува збор за намирници кои носат „празни“ калории, па затоа е важно да ја избегнувате нивната консумација во првите фази од животот

Пред сè, важно е да се напомене дека разновидната и лесно хиперкалорична исхрана е клучна за децата во првите години. Недостатокот на есенцијални хранливи материи во оваа фаза може да го загрози правилното функционирање на телото и да предизвика неправилности во растот и развојот на децата.

МЕД

Пред првата година, јадењето мед може да доведе до потенцијално сериозна состојба наречена ботулизам кај доенчињата, што го потврдува и истражувањето објавено во списанието „Lakartidningen“. Телото на малите деца не е подготвено да го преработи токсинот на бактеријата Clostridium botulinum, која вообичаено го колонизира овој прехранбен производ.

СЛАТКИ

Консумирањето големи количини на шеќер за време на доеначката доба го зголемува ризикот од развој на метаболички болести на среден и долг рок. Поради оваа причина, присуството на намирници со висок гликемиски индекс, како што се едноставните јаглехидрати, треба да биде многу ограничено.

Покрај тоа, слатките содржат голем број на адитиви кои можат да ја оштетат микробиотата на малите деца. Станува збор за намирници кои носат „празни“ калории, па затоа е важно да ја избегнувате нивната консумација во првите фази од животот.

ЦЕЛИ ЈАТКАСТИ ПЛОДОВИ

Јаткастите плодови се многу здрава храна бидејќи содржат добра количина на протеини и висококвалитетни масти. Тие исто така содржат микронутриенти како што се железо, цинк или калциум. Меѓутоа, тие имаат висок алергенски потенцијал, па затоа не треба да се вклучуваат во исхраната на децата со атопија.

Исто така, треба да се запомни дека кога на бебињата им се нудат цели јаткасти плодови, тие можат да предизвикаат гушење поради нивната цврстина. Затоа кај бебињата и малите деца е можно да се искористат хранливите материи од овие намирници со тоа што ќе им се понудат мелени јаткасти плодови или во форма на брашно.

СОКОВИ

Соковите претставуваат сличен проблем како и слатките кога се во прашање малите деца. Станува збор за пијалаци кои не нудат ништо добро од нутриционистичка гледна точка и, што е уште полошо, содржат прекумерна количина на едноставни шеќери и вештачки адитиви. Затоа, колку помалку се консумираат, толку подобро.