Занимливости за зимските бебиња

Научниците се прилично фасцинирани со ефектот што годишното време во кое сме родиле го има врз нас, на нашето здравје и на општата состојба.

Научниците се прилично фасцинирани со ефектот што годишното време во кое сме родиле го има врз нас, на нашето здравје и на општата состојба.

Еве што откриле за децата родени во зимските месеци:

Децата родени во зима се покрупни

Гледајќи статистички, научниците утврдиле дека децата родени во зимските месеци се подолги од оние родени во лето. До 6-7. година зимските деца се и потешки.

Поинтелегентни се

Според заедничко американско и австралиско истражување, во кое научниците го проучувале развојот на 21.000 момчиња и девојчиња, се покажало дека зимските деца имале подобри резултати на тестови на интелегенција од своите врсници.

Посклони се кон алергии на храна

Се чини дека во денешното модерно време, се повеќе деца имаат некои проблеми со алергија на храна, Но, меѓу нив, најголем процент се деца родени во зима.

Подепресивни се

Постои поголем ризик кај нив да се развијат невролошки пореметувања, вклучувајќи сезонско афектно пореметување (зимска депресија), биполарна депресија и шизофренија. Научниците причината ја пронаоѓаат во количината на светлина на која новородените деца се изложени во зима, односно нејзиниот недостаток.

Имаат послаби коски

Уште една карактеристика врзана за сончевата светлина. Коскената маса на летните бебиња им е за 13 квадратни сантиметри поголема од зимските бебиња. Виновник за тоа е апсорпцијата на витаминот Д на мајката, во последната фаза од бременоста.