Зошто не е добро тинејџерите да имаат свој автомобил

Секој тинејџер се радува на денот кога ќе може сам да вози. Родителите, најчесто се загрижени за тој ден.

Резултатите од ново истражување покажале дека тинејџерите, кои откако ќе добијат возачка дозвола немаат сопствен автомобил, туку го делат со другите членови од семејството, имаат во просек за половина помалку сообраќајни незгоди, во однос на оние кои имаат свој автомобил.

Оние кои не морале да го делат автомобилот со никого, обично многу почесто користеле мобилен телефон, и возеле за 15 километри на час повеќе од дозволената брзина.

Значи, ако родителите сакаат да го сочуваат својот мир и безбедноста на своето дете, не би требало да дозволат нивниот тинејџер да поседува автомобил, кој му припаѓа само нему.