Зошто некои родители не се заљубуваат во своето бебе при првата средба: 5 причини поради кои тоа е сосема нормално

Сакаме едно да знаете – се е во ред! Постојат некои фактори кои може да влијаат на тоа да во истиот момент не ја почувствувате таа поврзаност. Сепак, таа многу брзо ќе се појави и ќе остане засекогаш.

Иако знаеме дека раѓањето на дете е нешто најубаво што може да ни се случи во животот, дури 20 проценти од родителите во првиот момент кога ќе го видат, не чувствуваат посебна поврзаност со новороденчето.

Важно е да знаете дека не треба да чувствувате вина поради ова, само дајте си себе си време.

А, зошто доаѓа до ова чувство?

  • Можеби не се чувствуваат како истата личност што биле

Со доаѓањето на бебето, се се менува. Сега пред се сте мајка и досегашниот стил на живот ќе го замени нешто други. На многумина, ова тешко им паѓа, некои се плашат, и сосема е разбирливо да се чувствувате чудно поради сето тоа.

  • Бејби блуз

Верувајте, ова е честа појава. Голем број жени стануваат тажни по породувањето. Тоа обично трае две недели по породувањето, а доколку продолжи, тогаш сепак би требало да поразговарате и со лекар, оти може да доведе до постпородилна депресија. До ова обично доведуваат големите хормонални промени во телото.

  • Под импресии сте од породувањето и опоравувањето

На некои мајки им е потребно повеќе време за опоравување. Може да бидат исцрпени, а понекогаш да дојде и до компликации.

  • Може да влијае и претходна состојба

Мајките кои имаат историја на депресија, ментални болести, спонатн абортус, насилство може да имаат потешкотии истиот момент да се поврзат со бебето. Некои може да имаат и траума по породувањето. Една студија покажала дека четири проценти од жените развиваат постпородилно стресно нарушување по породувањето.

  • Искуството е многу поинакво од реалноста

Мајки имаат некои свои очекувања од породувањето, но искуството може да биде поинакво од тоа. Можеби некои се разочарале што мораат да се породат со царски рез, а толку многу сакале природно породување. Сепак, единствената важна работа е дека сè е во ред со вас и бебето.

Мајки, знајте дека ова е сосема нормално. Ако не ја чувствувате таа филмска врска со вашето новороденче веднаш, тоа е во ред. Љубовта ќе се роди многу брзо и без тоа мало суштество повеќе нема да можете да го замислувате вашиот живот.