Зошто се помалку родители им пеат приспивни песни на своите бебиња?

Ако си родител кој се уште му пее слатки приспивни песни на своето бебе, спаѓаш во групата која од ден на ден се намалува. Се чини дека смирувачките звуци од мама која тивко пее, заминуваат во историјата.

Според една анкета спроведена меѓу 2.000 испитаници, само 38 проценти од родителите им пеат приспивни песни на своите деца под 5-годишна возраст. Всушност, 70 проценти од родителите кои сè уште се држат до приспивните песни, како дел од ритуалот на успивање, имаат над 45 години.

Возраста не е единствениот важен фактор. Покрај тоа, жените пеат двојно повеќе од мажите. Иако е тажно да се види како традицијата на некогашното  успивање станува неважна, загрижувачки е и од неколку други причини. Врз основа на студијата, новороденчињата со респираторен дистрес или сепса се чувствуваат многу подобро додека ги слушаат родителите како им пеат.

Не мора да бидете врвен пеач за му пеете слатки мелодии на твоето бебе. Верувајте ни, ним не им е грижа дали имате слух или не, тие само сакаат да заспијат со вашиот глас.