10 прекрасни детски имиња кои имаат латински корени

Најдовме класични и популарни имиња кои имаат латински корени, но и интересни значења.

Најдовме класични и популарни имиња кои имаат латински корени, но и интересни значења.

  1. Адријана

Само кажете го ова прекрасно име и ќе сфатите колку убаво звучи. Женска варијанта на латинското име Адријан, што значи оној кој доаѓа од местото Адриа. Ако сакате слатки прекари, сигурно можете да ги извадите од ова име.

  1. Клаудија

Исто така име што има латински корен. Потекнува од зборот „клаудиј“ што било заедничко семејно име на многу римски семејства.

  1. Стела

Потекнува од зборот „стела“ што значи „ѕвезда“. Прекрасно име за вашата мала ѕвездичка.

  1. Луција

Слатка Луција. Од латинскиот збор „лукс“ што значи „светлина, сјај“. Прекрасно име за девојче кое ќе трае вечно.

  1. Валерија

Потеклото на ова име потекнува од латинскиот збор „valerianus“ и значи „таа што е силна, силна, здрава“. Прекрасно име за вашата силна ќерка.

  1. Оливија

Името потекнува од латинскиот збор „olivarius, oliverus“ што значи „маслинка“. Ова дрво е симбол на надежта, па може да се каже дека името значи „таа што носи надеж“.

  1. Доминик

Потекнува од латинскиот збор „доминус“, а неговото значење е „господар, господин“. Распространето е во многу земји во светот. Познат е и по шпанскиот свештеник од 13 век, Свети Доминик, кој го основал доминиканскиот католички ред.

  1. Вера

Иако името на словенските јазици значи „вера“, според некои толкувања потекнува од латинскиот збор „veritas“ што значи „вистина“. Прекрасно име за вашето девојче.

  1. Емилио

Нова верзија на старото латинско име Aemilianus, кое доаѓа од латинскиот збор „сопарник или ривал“ што секако му дава на името одредена мажественост. Многу популарно име во Италија и Шпанија.

  1. Лара

Потекнува од латинските зборови „lar, laris“, што било име за римските домашни богови кои биле заштитници на куќата. Затоа може да се каже дека ова име значи „заштитник“.