4 најчести форми на дерматитис кај бебињата

Дерматитисот буквално значи воспалителен процес на кожата, затоа тоа е генерички термин кој се однесува на различни услови, со различни карактеристики и примероци.

Што е дерматитис?

Дерматитисот буквално значи воспалителен процес на кожата, затоа тоа е генерички термин кој се однесува на различни услови, со различни карактеристики и примероци.

Симптомите може да има многу, вклучувајќи:

  • Црвенило
  • Чешање
  • Перутање
  • Појава на меурчиња
  • Појава на мали лацерации (пукнатини) на кожата

СЕБОРЕИЧЕН ДЕРМАТИТИС

Оваа состојба на кожата обично се поврзува со доенчињата и најчесто се јавува кај бебе во 2. или 3. месец од животот, а исчезнува до 6.

Се карактеризира со појава на жолтеникави луши, кои обично се наоѓаат на кожата на главата, челото, вежите и регијата позади ушите, а може да го зафати лицето, вратот, трупот, како и препонската регија. Појавата може да биде непријатна и предизвикувачка, но воопшто не е сериозна болест и во многу случаи има тенденција да исчезне сама од себе.

Само во случај ако трае подолг временски период, тоа може да биде знак на предиспозиција за псоријаза или атописки дерматитис.

АТОПИСКИ ДЕРМАТИТИС

Се нарекува и атописки егзем, и е класична болест која се јавува почнувајќи од 5 или 6 месец од животот. Прилично често болест која погаѓа околу 2-3 деца од 10. Се појавува црвенило и перутање кое обично се јавува на лицето и на кожата на наборите, на лактите и колената. Црвенилото кое се јавува се иритантни и предизвикуваат чешање.

КОНТАКТЕН ДЕРМАТИТИС

Контактен дерматитис се појавува како последица на зачестен контакт на кожата со хемиски, физички или биолошки агенси и алергени. Два најчести вида се иритативен и алергиски.

ПЕЛЕНСКИ ДЕРМАТИТС

Ова е воспаление кое ги погаѓа препоните и подрачјето под пелените. Многу е чест и минлив вид на дерматитис, и не треба да предизвикува загриженост. Се јавува поради носење пелени и влажноста на регијата, како е влијанието на ензимот од урината и столицата на кожата.