БЕБЕШКИ РАЗВОЈ: 21. месец е време за имитирање на родителите

Децата на 21 месец сакаат да ги имитираат своите родители, па омилена занимација ќе му биде да чисти ако и вие чистите, да готви кога и вие тоа го правите.

Бебе кое има 21 месец сака да прередува работи по свој вкус и своите играчки да ги нареди по негова волја. Ова е време кога дневната ритуна е особено важна.

Што сега прави?

Со 21 месец, развиено е размислувањето кај детето и не е се работа на обиди и грешки. Многу учи имитирајќи ве вас и би можело само да си ја измие чашката за водените боици кога ќе ви види дека вие сте во кујната. Имитирањето на родителите е омилена игра на дете кое има 21 месец.

Како комуницира?

Сега веќе разбира подолги реченици и ги препознава сите ваши предмети и слики. Може да поврзе два слични предмети. Ова е време кога ќе почне да ги опишува работите по сеќавање. Неговата љубопитност разбудете ја со поставува потпрашања и едноставни работи како “ако тато го нема, каде е?“.

Како може да помогнете?

На другите луѓе околу себе ќе мора да им преведувате она што детето го зборува, бидејќи покрај вистинскиот ќе каже уште многу измислени зборови, но вие веќе сте стручњак за неговиот говор. Децата на 21 месец сакаат да ги имитираат своите родители, па омилена занимација ќе му биде да чисти ако и вие чистите, да готви кога и вие тоа го правите. Обидете се да го вклучите детето во што повеќе активности, а сложувањето чорапи во пар е многу забавно!

Дневната рутина поставена во овој период е исклучително важна, затоа погрижете се да се знае кога е верме за спиење и будење, кога и како се мијат раце, што се прави со валканата облека и слично.