Чекате зимско дете? Еве што да очекувате

Зимските бебиња се потешки, бараат повеќе храна, попристојни се и помирни. Од друга страна пак, повеќе сакаат самотија и склони се кон преиспитување на своите одлуки кога ќе пораснат.

Годишното време во кое е родено вашето бебе може да влијае на неговото здравје, однесување и навики. Бебињата родени во зима се потешки и полесно го поднесуваат студот.

Потешки се и посилни – Децата родени во зимските месеци имаат поголем пресек на главата и се побуцкасти во телото. Причина за ова е зголемениот труднички апетит во ноември и декември.

Послаби коски – ова е една од последиците заради недоволната изложеност на сонце. Витаминот Д ги јакне коските, што на децата во зима им недостасува доколку мајките не го надоместуваат овој витамин со додатоци во исхраната.

Интровертност – кај децата родени во зима постојат многу шанси за развој на невролошки пореметувања, депресии, вклучувајќи ја и биполалната депресија или шизофренија, а се смета дека причина за ова е недостатокот на светлина која детето не ја добивало додека било уште во стомакот на мајката.

Пристојност – стручњаците од Универзитетот во Квинсланд докажале дека однесувањето на бебињата родени во зимскиот период е подобро. Помалку се раздразливи, нервозни, хиперактивни. Попристојно се однесуваат и кога ќе пораснат. Внимаваат на гестикулациите и не се служат со непријатни фрази.

Склони се на астма – бебиња кои имаат проблеми со белите дробиви и дишните патишта. Исто така, се јавуваат и различки алергии, како оние на прашина или на храна, покажува статистиката.