Д-р Кристина Џонс: КАКО СТРЕПТОКОКАТА ОД ГРУПАТА А ГИ РАЗБОЛУВА ДЕЦАТА И КОЛКУ Е СЕРИОЗНА?

Повеќето инфекции со стрептокока од групата А лесно се третираат со антибиотици како што е амоксицилин. Симптомите се обично благи и може да вклучуваат: болки во грлото и болка при голтање, треска, осип на кожата или црвени рани кои чешаат и отечени лимфни јазли. Поретко, бактериите можат да навлезат во ткивата на телото. Кога тоа ќе се случи, инфекцијата може да предизвика детето да се разболи, а болеста може брзо да се влоши

Стрептокока од групата А се шири првенствено преку контакт со телесни течности или рани на заразени луѓе, па основните хигиенски навики се најдобрата заштита од разболување
ПИШУВА:
Д-р Кристина Џонс
педијатар и виш медицински советник во PM Pediatric Care,
најголемата мрежа за итна педијатриска нега во САД

 

Да се одржат здрави сите во семејството е главен приоритет за сите родители, така што читањето наслови за потенцијална закана од непозната болест може да биде стресно. Клучот за да останете смирени е да ги научите фактите и да се подготвите колку што е потребно. Неодамна, забележани се кластери на инвазивни инфекции на стрептокока од групата А кај децата, што разбирливо предизвикува загриженост кај многу родители. Еве неколку вообичаени прашања што ги слушам од семејствата.

 Што е стрептокока од групата А?

Стрептокока од групата А е бактерија која најчесто се наоѓа на кожата, во грлото и во носните пасуси. Едноставното изложување или дури и засолнување на бактериите не гарантира болест; овој микроб е насекаде околу нас.

Ако вие или вашето дете почнете да искусувате какви било симптоми на стрептокока од групата А инфекција или се чувствувате лошо на кој било начин, секогаш е мудро да се јавите на здравствен работник за упатства за следните чекори. Колку порано започне третманот, толку помалку сериозни се ефектите од која било инфекција, без разлика на причината

Како стрептокока од групата А ги разболува децата?

Стрептокока од групата А може да предизвика некои добро познати болести. Тие вклучуваат стрептококно грло и шарлах – што е стрептокока, плус осип на кожата по целото тело – и инфекција на кожата позната како импетиго. Повеќето инфекции со стрептокока од групата А лесно се третираат со антибиотици како што е амоксицилин. Симптомите се обично благи и може да вклучуваат:

  • Болки во грлото и болка при голтање;
  • Треска;
  • Осип на кожата или црвени рани кои чешаат;
  • Отечени лимфни јазли.

Поретко, бактериите можат да навлезат во ткивата на телото. Кога тоа ќе се случи, инфекцијата може да предизвика детето да се разболи, а болеста може брзо да се влоши. Овие посериозни болести, како што се некротизирачки фасциитис (најчесто наречена „болест што јаде месо“) и синдром на стрептококен токсичен шок (STSS), можат да бидат поопасни од почестите инфекции со стрептокока од групата А. Затоа бараат итна медицинска помош.

Како да го заштитам моето семејство од инфекции со стрептокока од групата А?

Стрептокока од групата А се шири првенствено преку контакт со телесни течности или рани на заразени луѓе. Значи, основните хигиенски навики се најдобрата заштита од разболување. Тие вклучуваат:

  • правилно миење раце,
  • покривање на устата и носот при кивање или кашлање,
  • редовно дезинфицирање и менување лични предмети како четки за заби,
  • останување дома кога сте болни,
  • лекување и покривање на рани.

Овие совети изгледаат едноставни, но тие се клучни чекори не само за заштита од стрептокока од групата А, туку и од разни други инфекции, како што се настинки, грип, КОВИД-19 и РСВ, кои исто така циркулираат сега. Практикувањето на овие стратегии и охрабрувањето на вашето семејство да ги прифати овие навики се клучен дел за заштита на сечие здравје.

Дали треба да бидам загрижен за неодамнешните вести за инфекции со стрептокока од групата А?

Да се остане информиран и свесен е секогаш добра идеја. Треба да продолжите да обрнувате внимание, да ја следите ситуацијата и да ги следите професионалните медицински упатства. Сепак, и покрај неодамнешните извештаи за сериозна болест кај деца од инвазивна група А стрептокока, мораме да запомниме дека ова не е нова инфекција и дека може да се лекува.

Ако вие или вашето дете почнете да искусувате какви било симптоми на стрептокока од групата А инфекција или се чувствувате лошо на кој било начин, секогаш е мудро да се јавите на здравствен работник за упатства за следните чекори. Колку порано започне третманот, толку помалку сериозни се ефектите од која било инфекција, без разлика на причината.

Извор: Healthy Children, Американска академија за педијатрија