Дали сте строг или попустлив родител?

Онака како го воспитувате детето, такво ќе биде и кога ќе порасне, тврдат педагози од САД, кои, на основ на студија, дошле до заклучок дека постојат три основни типови на воспитување.

Авторитативните родители имаат исклучително многу барања

Тие поставуваат ригидни правила, но истовремено ги почитуваат потребите на децата. Иако, секогаш бараат прецизно објаснување за се што децата сакаат или бараат, во исто време се подготвени да ги сослушаат и да го уважат нивното мислење. Стручњаците велат дека ова е најдобриот пристап и дека тинејџерите од таквите семејства се послушни, имаат свое “јас“ и не влегуваат во неволји.

Попустливите родители не поставуваат никакви правила, ниту граници

Кај нив владее широка демократија, речиси секогаш се на страна на детето, им излегуваат во пресрет и им ги исполнуваат не само потребите и желбите, туку и хировите. Проблем е што нивните деца, кога ќе пораснат не ги доживуваат како авторитет, па не ги почитуваат премногу, а немаат почитување ниту кон останатите луѓе.

Родители кои го контролираат секој чекор на своето дете и им поставуваат јасни правила и граници

Но, сепак не ги објаснуваат причините за тоа. Не сакаат да го чујат мислењето на децата, туку се мора да биде по нивно. Токму децата кои се воспитани на ваков начин имаат најголеми шанси да пораснат воо деликвенти или лица сколни кон пороци.