Данска е најдобра земја за одгледување деца

На првите три места се нашле скандинавские земји, каде на прво место е Данска, второ место е Шведска и на трето е Норвешка.

Данска се смета за најдобра земја за одгледување и воспитување деца, поради одличното породилно боледување, како и боледување за таткото, но и поради бесплатното здравство и образование.

Според истражувањето, Данска и Шведска се прогласени за најдобри за семејствата поради нивните одлични програми за социјална заштита и ниското ниво на криминал.

Македонија не е вклучена во анализата која опфатила 73 земји од целиот свет. Според објавените информации, од поранешните југословенски републики, Хрватска е убедливо најдобра за растење на децата и се најде на 24 место, додека Словенија е рангирана на 31 место. Србија е на 62 место. Казахстан е на последното место како држава која е прогласена за најлошо место за одгледување на деца.

ТОП ДЕСЕТ НАЈДОБРИ ДРЖАВИ

 • Данска
 • Шведска
 • Норвешка
 • Канада
 • Холандија
 • Финска
 • Швајцарија
 • Нов Зеланд
 • Австралија
 • Австрија

ТОП ДЕСЕТ НАЈЛОШИ ДРЖАВИ

 • Казахстан
 • Либија
 • Гватемала
 • Мјанмар
 • Оман
 • Јордан
 • Саудиска Арабија
 • Азербејџан
 • Тунис
 • Виетнам