Десет знаци дека воспитувате разгалено дете

Без разлика дали нашето дете се лути кога не му дозволуваме да изеде нешто слатко пред ручек или не му ја купуваме најновата играчка што ја имаат сите негови соученици, психолозите нагласуваат дека секое проблематично детско однесување не е веднаш знак дека тоа е разгалено.

Родителите често се загрижени дали нивното дете е разгалено или само поминува низ некоја фаза што му отежнува да ги регулира своите емоциите. Без разлика дали нашето дете се лути кога не му дозволуваме да изеде нешто слатко пред ручек или не му ја купуваме најновата играчка што ја имаат сите негови соученици, психолозите нагласуваат дека секое проблематично детско однесување не е веднаш знак дека тоа е разгалено.

Но, постојат одредени знаци кои јасно можат да укажат на тоа дека имаме разгалено дете. Ова ги подразбира следниве модели на однесување:

  1. Детето не го прифаќа зборот „не“
  2. Одбива да следи какви било правила
  3. Не е подготвена за компромис
  4. Има чести тантруми
  5. Не се согласува добро со своите врсници
  6. Важно му е само што тоа сака
  7. Никогаш не покажува емпатија
  8. Има желба за посебен третман
  9. Ги обвинува другите за своите грешки
  10. Не е задоволно со тоа што го има.

Психолозите нагласуваат дека родителите треба да сфатат дека разгалувањето не е болест или некакво нарушување кај детето, туку главно е модел на однесување кој е поврзан со влијанија од околината.