ДЕЦА И COVID-19. Клиниката Мајо со совети за превенција: Не дозволувајте вашето дете да игра игри или спорт што вклучуваат делење на опрема

Постојат повеќе чекори што може да ги преземете за да спречите вашето дете да се разболи од коронавирус, и ако се разболи, да се избегне ширењето на други луѓе

Ако вашето дете е на возраст од 2 години или повеќе, нека носи маска за лице за да се спречи ширење на COVID-19
Бидејќи и луѓето без симптоми можат да го шират вирусот, не дозволувајте вашето дете да дели играчки со деца од други домаќинства – дури и ако сите се чувствуваат добро

Децата од сите возрасти може да се разболат од COVID-19. Но, повеќето деца кои се заразени обично не се разболуваат како возрасните, а некои можеби и нема да покажат симптоми воопшто, пишува клиниката Мајо на својата вебстраница.

Постојат повеќе чекори што може да ги преземете за да спречите вашето дете да го добие коронавирусот, и ако се разболи, да се избегне ширењето на други луѓе.

CDC и СЗО препорачуваат вие и вашето семејство:

Покажете им на малите деца како да направат мали меурчиња од сапун со триење на рацете и како да се измијат меѓу прстите и до крајот на прстите, вклучително и палците и горниот дел на рацете
  • ДРЖЕТЕ ГИ РАЦЕТЕ ЧИСТИ. Mијте ги рацете често со сапун и вода најмалку 20 секунди. Ако сапун и вода не се достапни, користете средство за дезинфекција, кое содржи најмалку 60% алкохол. Покријте ја устата и носот со лактот или марамче кога кашлате или кивате. Фрлете го искористеното марамче и измијте ги рацете. Избегнувајте допирање на очите, носот и устата. Нека вашите деца ги измијат рацете веднаш по враќањето дома, како и после одењето во тоалетот и пред јадење или подготовка на храна. Покажете им на малите деца како да направат мали меурчиња од сапун со триење на рацете и како да се измијат меѓу прстите и до крајот на прстите, вклучително и палците и горниот дел на рацете. Охрабрете ги вашите деца да ја отпеат целата песна „Среќен роденден“ двапати (околу 20 секунди) за да го поминат времето што им е потребно за да ги измијат убаво рацете.

  • ПРАКТИКУВАЈТЕ СОЦИЈАЛНО ДИСТАНЦИРАЊЕ. Избегнувајте близок контакт (на околу 2 метри) со секој што е болен или има симптоми. Минимизирајте ги излегувањата надвор од вашиот дом. Кога излегувате, оставете ги своите деца дома – ако е можно. Бидејќи луѓето без симптоми можат да го шират вирусот, не дозволувајте вашето дете да дели играчки со деца од други домаќинства – дури и ако сите се чувствуваат добро. Ако вашето дете игра надвор, проверете дали е на 2 метри од луѓето, кои не се дел од вашето домаќинство. Оваа оддалеченост можете да му ја опишете на вашето дете со споредба на должината на вратата или велосипедот за возрасни. Не дозволувајте вашето дете да игра игри или спорт што вклучуваат делење на опремата, како што е кошарка, или каде што не може да се одржи физичко растојание. Одложете ги личните посети на вашето дете кај постари возрасни. Охрабрете го вашето дете да одржува контакти со пријателите и најблиските преку телефонски повици или видео разговори. Размислете за организирање виртуелни семејни оброци, вечери со игри за да го одржите вашето дете ангажирано.

Не ставајте маска за лице на дете помладо од 2 години, дете кое има проблеми со дишењето или дете кое има состојба што би спречила да ја отстрани маската без помош

Играчките може да се делат само со деца од истото домаќинство
  • ИСЧИСТЕТЕ ГО И ДЕЗИНФИЦИРАЈТЕ ГО ВАШИОТ ДОМ. Фокусирајте се на чистење на површините секој ден во вообичаени области кои честопати се допираат, како што се маси, столици, прекинувачи, далечински управувачи, рачки, тоалети, мијалници. Исто така, чисти места што лесно се валкаат, како што е масата за менување на пелени на бебето, и површините кои вашето дете често ги допира, како што се неговата рамка за кревет, маса за играње, играчките. Користете сапун и вода за да ги исчистите играчките што вашето дете ги става во устата. Бидете сигурни дека сте го исплакнале убаво сапунот од нив и добро сте ги исушиле играчките. Перете ја постелнината на вашето дете и плишаните играчки, по потреба, на високи температури. Исушете ги целосно. Измијте ги рацете по ракувањето со предметите на вашето дете. Ако се грижите за бебе со COVID-19, измијте ги рацете после промена на пелена или местење на постелнината, играчките или шишињата на бебето.
Не дозволувајте вашето дете да игра игри или спорт што вклучуваат делење на опремата, како што е кошарката, или каде што не може да се одржи физичко растојание
  • НОСЕТЕ МАСКИ ЗА ЛИЦЕ. CDC препорачува носење маски за лице на јавни места, како што се продавници каде што е тешко да се избегне близок контакт со другите. Особено се препорачува во области каде што има зголемен број на заразени. Овој совет се заснова на податоци кои покажуваат дека луѓето со COVID-19 можат да го пренесат вирусот пред да сфатат дека го имаат. Ако вашето дете е на возраст од 2 години или повеќе, нека носи маска за лице за да спречите ширење на COVID-19 на други лица. Не ставајте маска за лице на дете помладо од 2 години, дете кое има проблеми со дишењето или дете кое има состојба што би спречила да ја отстрани маската без помош.

Не дозволувајте стравот од COVID-19 да го спречи вашето дете да ги добие своите вакцини

Продолжете со редовните прегледи и вакцини на вашето дете

Продолжете со редовните прегледи и вакцини на вашето дете. Ова е особено важно за новороденчињата и малите деца под 2 години. Многу даватели на здравствени услуги ги одвојуваат посетите на здрави од болни деца во одделни делови на нивните ординации или на различни локации. Ако ве очекува редовен преглед, поразговарајте со докторот на вашето дете за преземените безбедносни чекори. Не дозволувајте стравот од COVID-19 да го спречи вашето дете да ги добие своите вакцини.

Следењето на упатствата за да се спречи ширењето на вирусот COVID-19 може да биде особено тешко за децата. Бидете трпеливи. Бидете добар пример и вашето дете е поверојатно дека ќе го следи вашето водство.