Доц. д-р Венко Филипче: Апелирам до родителите да ги вакцинираат своите деца, само така ги штитиме и спречуваме епидемии од заразни болести

Министерот за здравство денеска се обрати на работилницата посветена на „Перспективите и предизвиците во имунизацијата“, во организација на Светската здравствена организација и семејна медицина, каде што потенцираше дека вакцините кои се користат во нашата држава се произведени во земјите членки на ЕУ, со два сертификати за квалитет: од производителот и од контролна лабораторија, а одобрени се и од СЗО

Сите деца кои се невакцинирани за да се заштитат од можни компликации треба веднаш да се вакцинираат, апелира доц. д-р Венко Филипче/ФОТО: Министерство за здравство

 

„Апелирам до родителите да ги вакцинираат своите деца, затоа што само така ги штитиме и спречуваме епидемии од заразни болести. Само со стапка на вакцинација на над 95%, ќе обезбедиме колективен имунитет и ќе биде оневозможено ширењето на вирусот меѓу популацијата. Сите деца кои се невакцинирани за да се заштитат од можни компликации треба веднаш да се вакцинираат. Високиот опфат на вакцинација на соодветна возраст создава колективен имунитет“, истакна министерот за здравство доц. д-р Венко Филипче, кој денеска се обрати на работилницата посветена на „Перспективите и предизвиците во имунизацијата“, во организација на Светската здравствена организација и семејна медицина.

ПРИДОБИВКА Вакцинацијата е значајна здравствена, социјална и економска придобивка

Во своето обраќање, доц. д-р Филипче потенцираше дека имунизацијата е единствената мерка која нè заштитува од заразни заболувања. Заложбата за одржување силен колективен имунитет е јасна и недвосмислена.

„Еден од главните приоритети на Министерството за здравство за оваа година е комплетно осовременување на Календарот за имунизација, со воведување нови вакцини, кои заштитуваат од пневмокок и од рота вирус, кои се причинители на тешки заболувања проследени со компликации кои најчесто се јавуваат кај малите деца до 5 годишна возраст. Новиот календар е комплетно усогласен со препораките на СЗО, во областа на имунизацијата“, потенцираше министерот Филипче.

Никој нема право да го загрозува јавното здравје, ниту пак некој со своја волја има право да го загрозува правото детето да биде здраво

Тој додаде дека вакцините се произведуваат во опкружување и процес кој подлежи под многу контроли. „Вакцините кои ги користиме во нашата држава се произведени во земјите членки на ЕУ, со два сертификати за квалитет: од производителот и од контролна лабораторија. Но, исто така одобрени се и од Светската здравствена организација“.

Вакцинацијата е клучен приоритет и придобивка за јавното здравје и токму затоа активностите за промоција на имунизацијата продолжуваат во континуитет.

МОРБИЛИ Вкупно досега заболени со мали сипаници се регистрирани 1.625 пациенти и според епидемиолозите ова е најголема бројка на заболени од морбили во последните 25 години

Со континуирана промоција и едукација се опфатени здравствени работници и родители, со цел и во иднина да се зголемува опфатот со сите вакцини и да не се дозволи појава на заразни болести и епидемии во државата. Во таа смисла, потенцирана е потребата секој здравствен работник да го провери својот вакцинален статус и доколку нема комплена вакцинација тоа може да го направи во центрите за јавно здравје. Вакцинацијата е значајна здравствена, социјална и економска придобивка. Од медицинскиот персонал досега се вакцинирани вкупно 1.246 здравствени работници.

Според последните податоци од Институтот за јавно здравје вкупниот број на вакцинирани деца на возраст до 14 години од почетокот на епидемијата со морбили изнесува 27.248. Од нив, 14.541 дете е вакцинирано во Скопје, додека пак 12,707 деца се вакцинирани во останатиот дел од државата. Вкупно досега со ова заболување се регистрирани 1.625 пациенти и според епидемиолозите ова е најголема бројка на заболени од морбили во последните 25 години.

„Никој нема право да го загрозува јавното здравје, ниту пак некој со своја волја има право да го загрозува правото детето да биде здраво“, додаде доц. д-р Филипче.