ЕМА: Можни се потполно нови соеви на Ковид оваа зима

Додека ЕУ се подготвува да започне кампања за вакцинација пред бранот нови случаи на коронавирус подоцна оваа година, Европската агенција за лекови (ЕМА) нагласи дека вирусот сè уште циркулира и брзо се развива

Европската стратегија е да има широк спектар на ажурирани вакцини кои се приспособени да одговорат на новите варијанти

Потполно нови варијанти на Ковид би можеле да се појават оваа зима, соопшти агенцијата за лекови на Европската унија, но постоечките вакцини треба да ги заштитат луѓето од сериозни болести и смрт.

Додека ЕУ се подготвува да започне кампања за вакцинација пред бранот нови случаи на коронавирус подоцна оваа година, Европската агенција за лекови (ЕМА) нагласи дека вирусот сè уште циркулира и брзо се развива.

  • „Може да се појави сосема нова варијанта која не сме во состојба да ја предвидиме денес“, рече шефот за вакцини на ЕМА, Марко Кавалери, на прес-конференција

Затоа европската стратегија е да има широк спектар на ажурирани вакцини кои се приспособени да одговорат на новите варијанти.

ЕМА неодамна одобри вакцини од Pfizer-BioNTech и Moderna кои се приспособени да се борат со подваријантата BA 1 omicron. Верзијата на Pfizer ажурирана за доминантните соеви BA 4 и BA 5 треба да биде одобрена во средината на септември, додека слична вакцина, Modernа, исто така е во подготовка, пишува „Ал Џезира“.