Храна која треба да ја ограничите за време на доењето

Одредени намирници и пијалаци треба да ги ограничите или во целост да ги исфрлите од вашата исхрана додека доите.

Одредени намирници и пијалаци треба да ги ограничите или во целост да ги исфрлите од вашата исхрана додека доите.

АЛКОХОЛ – Ниту едно ниво на алкохол во мајчиното млеко не се смета безбедна за бебето. Затоа, ако пиете, избегнувајте доење, се додека алкохолот целосно не се елиминира од организмот. За 350мл  потребно се два до три часа за елиминација. Но, сето тоа зависи од вашето тело и телесна тежина.

КОФЕИН – Избегнувајте да внесувате повеќе од две до три шолји или чаши пијалаци дневно кои содржат кофеин. Кофеинот во мачиното млеко може да го вознемири или да го попречи сонот на бебето.

РИБА – Морските плодови можат да бидат одличен извор на протеини и омега-3 масни киселини. Но, повеќето морски плодови содржат жива, а изложеноста на поголема количина жива во мајчиното млеко може да претставува ризик за развојот на нервниот систем на бебето.Како би ја ограничиле изложеноста на преголема доза жива кај бебето, избегнувајте дел од морските плодови како риба сабјарка, скуша и туна. Ако сепак сакате и редовно јадете риба, за време на доењето пробајте да го ограничите внесот на една порција од 170 гр неделно.