Правила на исхрана на мајката за време на доењето

Покрај тоа што исхраната мора да биде балансирана, потребно е за време на доењето да се придржувате и на следниве правила:

За мајката да обезбеди доволна количина квалитетно млеко за бебето, треба да поведе сметка за исхраната за време на доењето. Покрај тоа што исхраната мора да биде балансирана, потребно е за време на доењето да се придржувате и на следниве правила:

 • Јадете кога сте гладни
 • Не го прескокнувајте појадокот, оти тој го покренува метаболизмот
 • Јадете разновидна храна, оти различноста на мириси и вкусови во млекото ќе му помогнат на бебето полесно да прифати немлечна храна.
 • Житарките нека бидат основа на оброкот, како што е интегрален ориз.
 • Овошјето и зеленчукот се особено важни, оти содржат потребни витамини и минерали.
 • Внесувајте протеини од млеко, јајца, риба или живина (месото ќе ја задоволи и зголемената потреба за витамин Б6, железо и цинк).
 • Пијте пред да станете жедно и тоа вода, природни сокови, млеко, супа. Земете чаша вода или цеден сок секогаш кога го доите бебето.
 • На доилките им е потребен калциум, а најдобри извори се брокула, зелка, сок од портокал, житарки, тиква, лосос.

За време на доењето избегнувајте

 • Слатка и масна храна
 • Алкохол и цигари
 • Грицки
 • Кофеин
 • Лута храна и храна со силен мирис
 • Одредени лекови
 • Интензивни и строги диети