ИГРАЊЕТО СО ДЕЦАТА ВИ Е МНОГУ ЗДОДЕВНО? Овие совети ќе ви помогнат повеќе да уживате во заедничката игра

Играњето со двегодишно и тригодишно дете на родителите ретко кога им е интересно.

Играњето со деца на предучилишна и училишна возраст може да биде многу забавно, но со помали деца тоа често не е случај. Нивните игри се специфични и за родителите се многу здодевни. Брзо го менуваа фокусот, често се повторуваат и главно не се отворени за предлози. Стручњаците за детски развој ги советуваат родителите како играта со двегодишно и тригодишно дете може да стане помалку здодевна.

Почитувајте ги правилата на детето

Не треба да се чувствувате виновни што играњето со вашите малечки е толку здодевно. Вие сте возрасни луѓе и тешко ви е да се спуштите на ниво на двегодишно дете, колку и да се трудите. Обидете се да прифатите дека тоа е така и наскоро игрите на вашите деца ќе станат многу поинтересни.

Сепак, дајте му шанса на детето и придружете му се во играта без отпор и мислејќи дека ќе биде здодевно. Оставете го телефонот и сите обврски и обидете се да бидете целосно присутни и препуштете се на детската фантазија.

Ако вашето дете ве повикало да играте, следете ги неговите правила и немојте премногу да се мешате со ваши предлози. Ако ви е премногу здодевно, нежно предложете некаква промена, но почитувајте го изборот на детето доколку ве одбие.

Предложете игра што ја сакате

За детето вашето кратко, но свесно присуство во играта е многу поважно од часовите поминати во заедничка игра каде што ќе бидете отсутни и незаинтересирани. Кога ќе почувствувате дека ви е доста,на детето најавете му дека повеќе нема да учествувате во играта на време.

Истражувајте кои игри вам ви се интересни и предложете им ги на децата. Можеби детето само сака да биде со вас и не му е грижа каква ќе биде играта. Понекогаш вашето присуство е доволно за детето, а не задолжително вклучување во играта. Можете да седнете на столица или фотелја и да му кажете на детето дека сега секој може да си игра со што сака. Вие ќе читате  книга, а детето ќе си избере своја игра.

Понудете му ја вашата игра и вклучете го во забавни и едноставни домашни работи како што се полевање цвеќиња, бришење прашина, уредување на градината итн.