Имам пет деца и ниту едно не носи пелени – Еве како

Кога им кажувам на другите мајки дека имам пет деца кои не носеле пелени во моментот кога прооделе и дека ниту едно не сум морала да го учам на нокшир, задолжително остануваат без текст оти не им е јасно со кои методи сум успеала, вели Андреа Олсон, мајка која на социјалните мрежи стана хит.

Кога им кажувам на другите мајки дека имам пет деца кои не носеле пелени во моментот кога прооделе и дека ниту едно не сум морала да го учам на нокшир, задолжително остануваат без текст оти не им е јасно со кои методи сум успеала, вели Андреа Олсон, мајка која на социјалните мрежи стана хит.

Таа на својот Инстаграм профил ги открива триковите со кои се служела за да успее во својата намера децата што помалку време минат во пелени.

Пред се, вели таа, дозволете да напоменат една работа: нема да биде баш лесно. Применив метода која ја нареков “комуникација за елиминација“. Станува збор за тренинг, како пелените би се елиминирале од мали нозе.

Со мојата метода се почнува веднаш по раѓањето, оти е полесно да се почне што порано и оти новороденчињата имаат свои инстикти во врска со хигиената која подоцна слабее.

Зошто би дозволила моите деца да какаат и мочкаат во пелена, кога имаат инстикти кои им велат тоа да не го прават. И биологијата и психологијата јасно говорат дека бебето нема да извршува нужда во пелена, освен ако не е приморано на тоа. Значи, штом почнат да се исправаат, ги вадам од пелени.

Секое од моите деца остана без пелени штом се исправија на нозе и почнаа да учат да одат, вели Андреа Олсон.

Додека бев трудна со првото дете, многу читав за методата на елиминација на пелените и ја применив штом прооде. Веднаш се навикна ан тоа да седнува на ве-це шолја и тоа многу ми допринесе за самодоверба како нова мајка. Во наредните осум години родив уште четири деца и сите ги навикнав на оваа метода.

Верувајте, вели таа, и на бебињата им е полесно со оваа метода, покомфорни се, нема осип од пелени, нема запек, нема непотребни трауми кога од пелени се преминува на нокшир, па на ве-це шолја, нема мокрење во кревет.

Секое од моите деца останаа без пелени штом се исправија на нозе и почнаа да учат да одат. Првото дете беше без пелени веќе на 9,5 месеци, второто на 13 месеци, третото на 17, четвртото на 12, а петто на 13 месеци. Сите околу 26 месец престанаа и навечер да уринираат и тогаш се ослободивме и од ноќните пелени.