Истражувањата предупредуваат: Положбата во која спиете во третиот триместар влијаат на предвремено породување и родилната тежина на новороденчето

На основа на истражувања, научниците дошле до овие податоци.

Најновите истражувања објавена во списанието “Obstetrics and Gynaecology”, ја поврзале положбата на спиење со предвременото породување.

На примерок од 1760 трудници од Велика Британија, Нов Зеланд и Австралија, истражувачите ги покажале своите резултати. Од своите испитаници, 57 од нив рекле дека спијат на грб во последниот месец. Се испоставило дека просечната тежина на новороденчињата чии мајки спиеле на грб била 3,4 кг, што е за 144 гр помалку од оние деца кои се родиле од мајки кои спиеле на страна.

Претходни студии веќе покажале дека со промена на положбата на спиење може да спречи предвремено породување. Доколку спиете на грб, постојано се создава притисок на вената која ја враќа крвта од долните екстремитети и делови на телото во срцето. Последица е намалување на количината на крв збогатена на кислород што ја испумпува срцето, со што се намалува дотокот на таа крв за бебето. Покрај тоа, лежејќи на грб, мајката со својот стомак создава притисок и влијае на тежината на бебето.

Токму затоа,  положбата во која спие трудницата во тертиот триместар може да доведе до предвремено породување и раѓање на бебето со намалена телесна тежина.