ИСТРАЖУВАЊЕ: Блага до умерена форма на КОВИД-19 се чини дека не влијае на мозокот на фетусот

Блага до умерена форма на болеста КОВИД-19 нема видливи последици на мозокот на фетусот, покажала мала студија презентирана минатата недела на годишниот состанок на Радиолошкото здружение на Северна Америка.

Научниците предводени од Софија Стоеклејн од Универзитетот Лудвиг Максимилијан во Минхен користеле магнетна резонанца за да проучат 33 бремени жени со блага или умерена форма на КОВИД-19.

Снимките од магнетнатната резонанца покажала кај фетусот „нормален развој на мозокот соодветен на возраста во сите случаи. Немаше наоди кои укажуваа на инфекција на мозокот на фетусот “, стои во изјавата на Стоеклејн.

Во просек, жените биле во 28 недела од бременоста, а симптомите се појавувале во просек по нешто повеќе од 18 недели од бременоста со најчесто слабеење на сетилото за мирис и вкус, сува кашлица, треска и отежнато дишење.

Студијата опфатила само мајки чии симптоми биле такви, да не им била потребна хоспитализација.

“Со оглед дека влијанието на тешката инфекција врз развојот на мозокот на фетусот се уште не е разјаснето, активната заштита од инфекција со SARS-CoV-2 за време на бременоста останува важна“, вели Стоеклејн.