Истражување докажува зошто е многу важно детето да си легнува секој ден во исто време

“Децата кои нередовно си легнувале за спиење имале повеќе потешкотии во однесувањето“, пишува во извештајот.

Добри вести за сите оние родители кои спроведуваат строга политика на легнување кај своите деца. Имено, редовната рутина на одењето на спиење може да има позитивен ефект на целокупното однесување на вашето дете.

Во состав на студијата чии резултати се објавени во списанието “Pediatricsthis”, истражувачите од Велика Британија ги набљудувале на спиење на над 10.000 деца, особено обрнувајќи внимание на времето кога децата си легнувале во кревет.

“Децата кои нередовно си легнувале за спиење имале повеќе потешкотии во однесувањето“, пишува во извештајот.

Редовната рутина на одењето на спиење може да има позитивен ефект на целокупното однесување на вашето дете.

За време на ова истражување, научниците ги следеле децата на возраст од три, пет и седум години. Дури и кај децата кои во одреден период ја промениле рутината за нередовно одење на спиење, дошло до негативни промени во однесувањето.

“Востановеното време на спиење во текот на раното детство има важно влијание на однесувањето на децата. Целта е да се поддржат семејните рутини кои би можеле да имаат важно влијание на здравјето во текот на целиот живот“, се заклучува во студијата.