Како да му помогнете на детето кога има стомачен грип

Стомачниот грип едноставно мора да оди по свој тек. Тоа во суштина значи дека не постои лек. Најзначајно е родителите во такви ситуации да водат сметка детето да не дехидрира.

Грозница, повраќање или пролив може да бидат причина за силна дехидрација, доколку не се лекуваат. Стомачниот грип едноставно мора да оди по свој тек. Тоа во суштина значи дека не постои лек. Најзначајно е родителите во такви ситуации да водат сметка детето да не дехидрира.

На детето треба да му се даваат т.н. електролитски или физиолошки напитоци. Чиста вода не се препорачува вослуја на стомачен грип. Доколку состојбата се влошува поради храна од шишенце, најдобро е да му се дава на детето додека не се опорави.

Кога ќе почнете да забележувате знаци на подобрување, тргнете со постепено воведување на шишенцето и цврста храна. На почетокот ќе ви се чини дека состојбата се влошува, но не се грижите. Се додека исфрла помалку од што внесува, нема причина за загриженост.

Настојувајте бебето што е можно побрзо да го вратите на вообичаениот начин на исхрана. Нормална исхрана обезбедува внесување во организмот на сите потребни нутриенти, кои се многу важни во борба против вирусите – причинители на стомачниот грип, кои помагаат во порбзо елиминирање на инфекциите.

Најчести симптоми на стомачен грип се повраќање и пролив.

Неретко овие основни симптоми се проследени со болка во стомакот, грозница и главоболка. Може да го предизвикаат различни вируси кои во организмот доаѓаат од напитоците и храната.

Со оглед на тоа дека станува збор за изразено зразно заболување, многу е важна хигиената, миењето раце – особено ако во опкружувањето има заболен од овој вид на болест.