Капење на новороденчето веднаш по раѓањето: Да или не?

Се чини дека некои совети за нега на новороденчињата се променети, велат лекарите.

Имено, со години наназад се практикувало капење на новороденчето неколку часа по раѓањето. Меѓутоа, нови истражувања покажале дека со тоа сепак треба да се почека.

Студијата која вклучувала 1000 мајки и бебиња, ги поделила во две групи. Една група на новороденчиња биле искапена неколку часа по раѓањето, додека другата група го одложила капењето. Истражувањето покажало дека бебињата кои биле акпени подоцна имале поголем процент на прифаќање на дојката на мајката и цицале, за разлика од оние бебиња кои биле искапени непосредно по раѓањето.

Бебињата кои не биел искапени веднаш имале и постабилна телесна температура.

Исто така, новороденчињата во групата со одложено капење имале поголема веројатност да имаат подобар план на исхрана во болница, кои исклучиво се темелел или вклучувал мајчино млеко.

Стручњаците заклучиле дека бројни фактори се задолжени за ова, вклучувајќи го и мирисот на мајката кој бебето го чувствува по раѓањето, со чија помош се поврзува со мајката.