Кое крварење во бременоста е знак дека нешто сериозно се случува

Лекарите проценуваат дека 25 до 40% од жените доживуваат некаква форма на вагинално крварење во текот на раната бременост. Ова не е невообичаено, но исто така не е ниту нормално. Може да укажува на многу нешта, зависно од тоа дали крварењето е мало или обилно, колку долго трае, која боја е и во кој момент од бременоста се случува. 

Иако крварењето во текот на бременоста не е ненормална појава, сигурно е неочекувано и вознемирувачко. Добра вест е дека точкастото или лесно крварење во рана фаза од бременоста, кое не е како менструално крварење, се јавува кај речиси една третина од сите идни мајки и често не претставува закана за мајката или за детето.

Вообичаено е мал процент од трудниците да имаат крвави дамки по сексуалниот однос, но до крварење може да дојде и од причини кои немаат врска со бременоста, како инфекции. Но, крварењето колку и да е мало, може да укажува на низа комплиакции, вклучувајќи и спонтан абротус и вонматерична бременост, и затоа никогаш не смее да се занемари.

ПРВИ 20 НЕДЕЛИ ОД БРЕМЕНОСТА

Лекарите проценуваат дека 25 до 40% од жените доживуваат некаква форма на вагинално крварење во текот на раната бременост. Според гинеколозите, постојат многу можни причини за крварење во првите 20 недели од бременоста, а тие вклучуваат:

 • Имплантациско крварење
 • Полов однос
 • Инфекции

Но, крварењето во текот на првата половина од бременоста, може да биде знак и за сериозни состојби како:

 • Субхорионско крварење
 • Биохемискабременост
 • Спонтан абортус
 • Ектопична бременост
 • Моларна бременост

ПО 20. НЕДЕЛА ОД БРЕМЕНОСТА

Иако ризикот од спонтан абортус се намалува по првото тромесечје, а многу претходни компликации не се веќе ризик фактор (како ектопична и моларна бременост), крварењето за време на втората половина од бременоста треба да се сфати сериозно, особено ако трае подолго време. Причините за крварење во втората половина од бременоста вклучуваат:

 • Полов однос
 • Преглед на грлото на матката
 • Одвојување на плацентата
 • Предвремено породување