Кои се одговорите на најчестите прашања за интимниот однос по породувањето

Ова се одговори од лекари на најчестите прашања на жената за сексуалните односи по породувањето.

Иако често не се зброува за тоа, мајките многу често се прашуваат кога можат да стапат во интимен однос по породувањето. Со оглед дека породувањето го исцрпува целото тело, потребно е време жената да се опорави. Освен тоа, грижата околу детето, недоволната количина сон, доењето… дополнително ја исцрпуваат. Токму затоа и сексуалноста не се буди веднаш по породувањето.

Многу жени се прашуваат колку и поради што ќе траее опоравувањето, кога сексуалноста ќе се појави, и кога можат да стапат во односи со партнерот. Клучно прашање е и заштитата од повторно забременување.

  • Опоравувањето трае со месеци. 60 дена по породувањето треба да мирувате.
  • По првата гинеколошка контрола, ако се е во ред, целосно е индивидуално кога ќе продолжите со сексуалниот живот.
  • Менструалниот циклус се воспоставува шест до осум недели по породувањето.
  • Жените кои дојат, не се заштитени од нова бременост.