Костохондритисот може да биде еден од скриените симптоми на КОВИД-19

Воспалението на 'рскавицата што ги поврзува ребрата со градната коска се јавува без одредена причина и е почесто кај жени постари од 40 години. Основна карактеристика е болката слична на онаа предизвикана од срцеви заболувања или срцев удар. Според некои истражувања, костохондритисот е и еден од скриените симптоми на коронавирусот, пренесува ХРТ

Се работи за воспалителен процес кој најчесто зафаќа неколку ребра, обично од иста страна на градната коска

Се карактеризира со болка слична на онаа предизвикана од срцеви заболувања или срцев удар. Костохондритисот се јавува без одредена причина, се јавува почесто кај жени постари од 40 години, а воспалението се третира со лекови против болки и мирување.

„Костохондритисот е воспаление на ‘рскавицата што ги поврзува ребрата со градната коска. Се работи за воспалителен процес кој најчесто зафаќа неколку ребра, обично од иста страна на градната коска. Тоа е состојба која може да биде прилично болна, па затоа пациентот се обраќа на лекар“, објаснува хрватската професорка д-р Злата Ожвачиќ-Аџиќ, специјалист по семејна медицина.

Костохондритисот обично се повлекува сам од себе, долгорочната прогноза е добра. Се лекува со примена на аналгетици и антиинфламаторни лекови, првенствено нестероидни антиревматици

Најчесто се работи за неспецифично воспаление кое е примарно, иако понекогаш може да се појави и како дел од други заболувања, на пример, ревматски инфламаторни заболувања или дури и да укажува на тумор во телото, но тоа се многу ретки случаи. Некои истражувања покажаа дека костохондритисот е почест кај жените. Главниот симптом поради кој пациентите се јавуваат кај својот лекар е болка во пределот на градите.

Најчесто се работи за неспецифично воспаление кое е примарно, иако понекогаш може да се појави и како дел од други заболувања, на пример, ревматски инфламаторни заболувања или дури и да укажува на тумор во телото, но тоа се многу ретки случаи

Првата задача на лекарите од примарната здравствена заштита е да ја исклучат можноста дека се работи за акутен миокарден инфаркт, односно срцев удар. Со палпација, односно притисок врз местото на болка, лекарот веќе открива потенцијален проблем, како и при длабоко вдишување на пациентот и движење на рацете. Ова се само првите чекори во дијагнозата. Потоа, на пациентот му се прави електрокардиограм.

Костохондритисот обично се повлекува сам од себе, долгорочната прогноза е добра. Се лекува со примена на аналгетици и антиинфламаторни лекови, првенствено нестероидни антиревматици. Воспалението што ја предизвикува болката со текот на времето се смирува, а лековите се применуваат локално или орално, додава проф. Злата Ожвачиќ-Аџиќ.

Професорката секако ги советува луѓето веднаш да контактираат со лекар во случај на појава на болка во градите. Според некои истражувања, костохондритисот е и еден од скриените симптоми на коронавирусот, пренесува ХРТ.