КОВИД-НОКТИ: Водечки британски научник предупредува дека овие промени може да бидат знак дека сте прележале Ковид-19

Професорот Тим Спектор тврди дека луѓето може да доживеат промени на ноктите по инфекција со Ковид-19

Битно е да се знае дека не секој што прележал коронавирус добива вакви бразди на ноктите, тоа е само можност

Линиите или бразди по ноктите можат да бидат јасен знак дека сте прележале коронавирус, тврди професорот Тим ​​Спектор, креатор на апликацијата Zoe Covid Symptom Study.

Важно е да се знае дека не секој што прележал коронавирус добива вакви бразди на ноктите, тоа е само можност

Луѓето кои препознаваат јасна, хоризонтална линија по должината на своите нокти, можеби претходно прележале Ковид-19, вели Спектор, кој ја предводи групата истражувачи од Кралскиот колеџ во Лондон, кои ја развија гореспоменатата апликација за да помогнат во следење на вообичаените и ретки симптоми на коронавирус.

„Дали вашите нокти изгледаат чудно? Ковид-ноктите стануваат се поизразени како што се опоравувате од инфекција и се јавуваат во вид на јасна хоризонтална линија. Можат да се појават и без осип на кожата и делуваат безопасно“, напиша водечкиот британски научник на Твитер, а пренесува „Мирор“.

Луѓето кои препознаваат јасна, хоризонтална линија по должината на своите нокти, можеби претходно прележале Ковид-19, вели професор Тим ​​Спектор, креатор на апликацијата Zoe Covid Symptom Study

Тој како илустрација објави фотографија на женски нокти со проѕирни хоризонтални бразди на нив. Ноктите растат отприлика во шестмесечни циклуси, така што секој што секој кој е заразен со Ковид-19 можеби нема да забележи промени во ноктите некое време по болеста. Ваквите линии уште се нарекуваат и „боу-линии“ и се развиваат во периодот кога телото се опоравува од некоја инфекција.

Дали вашите нокти изгледаат чудно? Ковид-ноктите стануваат се поизразени како што се опоравувате од инфекција и се јавуваат во вид на јасна хоризонтална линија. Можат да се појават и без осип на кожата и делуваат безопасно“, напиша водечкиот британски научник на Твитер

Тие исто така можат да се јават и како резултат на други болести, оние кои предизвикуваат висока температура како што се сипаници, заушки и шарлах. Исто така може да се појават и кожни заболувања како егзема.

Важно е да се знае дека не секој што прележал коронавирус добива вакви бразди на ноктите, тоа е само можност.

Од друга страна, овие линии можат да бидат предизвикани и од други работи како што се неухранетост, нарушување на тироидната жлезда, дијабетес или анемија.