Лекар одговара: Антисептик и дезинфициенс – дали е тоа исто?

Поимите се слични, но не е сосема исто.

Антисептик

Откако почна пандемијата на коронавирус, со препораката постојано да се мијат рацете, постојано не предупредуваат и дека е добро да се користат средства за дезинфекција на рацете. Дали антисептично средство и средство за дезинфекција е едно исто?

Еве што објаснуваат лекарите:

“Тоа се слични поими, но не е сосема исто. Поимот антисептик означува хемиско средство кое се нанесува на кожата или слузницата со цел да се намали бројот на микроорганизми на нов. Дезинфициенсите исто така содржат средства за уништување на микроорганизми, но во поголеми концентрации и се користат за третирање површини, т.н. нежива околина. Како антисептик најчесто се користи хлорхексидинот, кој е со широк спектар на делување на микроорганизмите и не е токсичен. Во помали концентрации се наоѓа во средствата за дезинфекција на устата, а во поголеми во растворите за раце и за површини. За дезинфекција се користат и препарати со јод, октенидин, алкохол, соединенија на сребо и слично“, објаснуваат лекарите.