Летни опасности кои ги демнат бебињата

Правилната грижа и превентивните мерки можат значително да го намалат ризикот од летните болести кај бебињата, обезбедувајќи безбедно и здраво лето за вашите малечки

Летото може да донесе радост и забава, но може да биде и извор на разни здравствени проблеми за бебињата. Правилната грижа и превентивните мерки можат значително да го намалат ризикот од овие летни болести кај бебињата, обезбедувајќи безбедно и здраво лето за вашите малечки.

Топлотен осип

 • Симптоми: Црвен или розевкаст осип кој чеша, најчесто на вратот, рамената и градите.
 • Превенција: Чувајте го бебето во ладни и проветрени простори, облечете го во лесна облека и избегнувајте прекумерно завиткување.
 • Лекување: Капење во млака вода, користење благ сапун, избегнување креми и лосиони кои можат да ги затнат порите.

Дехидрација

 • Симптоми: сува уста и јазик, ретко мокрење, темна урина, летаргија, плачење без солзи.
 • Превенција: Обезбедете редовно доење или хранење со шише, нудете му на бебето дополнителни течности (вода или разредени сокови) доколку е постаро од шест месеци.
 • Лекување: Зголемете го внесот на течности, во потешки случаи побарајте лекарска помош.

Инфекции на уринарниот тракт

 • Симптоми: треска, раздразливост, повраќање, слаб апетит, непријатен мирис на урина.
 • Превенција: Одржувајте добра хигиена во пределот на пелените, редовно менувајте пелени, обезбедете доволен внес на течности.
 • Лекување: Консултирајте се со педијатар, кој најверојатно ќе ви препише антибиотици.

Гастроентеритис (стомачни тегоби)

 • Симптоми: повраќање, дијареја, треска, слабост.
 • Превенција: Одржувајте ја хигиената на рацете, обезбедете свежа и правилно подготвена храна, избегнувајте контакт со луѓе кои имаат симптоми.
 • Лекување: Одржување на хидратација, лесна исхрана, во случај на посериозни симптоми консултирајте се со лекар.

Каснувања и убоди од инсекти

 • Симптоми: црвенило, оток, чешање, болка.
 • Превенција: Користете мрежи против комарци, облечете го бебето во светла облека, користете репеленти погодни за деца.
 • Лекување: Ладни облоги, антихистамински креми, во случај на посериозни реакции побарајте лекарска помош.

Сончаница и топлотен удар

 • Симптоми: треска, црвенило на лицето, забрзан пулс, повраќање, конфузија, несвестица.
 • Превенција: Избегнувајте изложување на сонце за време на најсилното сончево зрачење, најдете сенка, користете капи и очила за сонце.
 • Лекување: Преместете го бебето на ладно место, нанесете ладни облоги, обезбедете внес на течности, во тешки случаи веднаш побарајте лекарска помош.