НАЈЧЕСТИ РОДИТЕЛСКИ ГРЕШКИ: Што е најважно ако имате дете на возраст помеѓу 3 и 5 години?

Не менувајте ги често ставовите околу една иста работа. Ако еднаш сте му дозволиле на детето да направи некоја постапка, а следниот пат му ја забранувате, децата на тоа ќе реагираат збунувачки.

Честопати, однесувањето на детето ги прави родителите нервозни и беспомошни. Иако се мали, децата сакаат доза независност, но од друга страна имаат голема потреба од љубов и внимание од родителите. Периодот од 3 до 5 години е најактивен и фрустрирачки во однос на родителството. И покрај тоа што се трудите да го дадете најдоброто од себе во однос на чување и воспитување, сигурно ќе се пронајдете барем во една од посочените грешки кои ги правиме свесно или несвесно:

  • Премногу активности

Родителите честопати ги вклучуваат децата во низа активности: танци, јазици, пливање, фудбал, свирење инструмент и слично. По напорниот ден, се прашуваат зошто детето не може веднаш да заспие и покрај толку дневни активности. Тоа е затоа што сите тие активности, посебно преминувањето од една во друга активност за децата е исцрпувачка. Затоа, распределете го времето на вашето дете и не наметнувајте му премногу обврски додека е се уште мало.

  • Рутина

Не менувајте ги често ставовите околу една иста работа. Ако еднаш сте му дозволиле на детето да направи некоја постапка, а следниот пат му ја забранувате, децата на тоа ќе реагираат збунувачки. Бидете доследни на вашата одлука, без разлика дали станува збор за воспитување, спиење, хранење или се останато поврзано со животот на детето.

  • Игра

Многу родители ги запишуваат деца во развојни програми за да го збогатат своето знаење и подобро да се развијат. Но, всушност, во овој период најважен дел за развивање на децата се одвива преку слободна игра. Дозволете им на децата да си играат и да го прават тоа што нив најмногу ги исполнува и прави среќни.

  • Развој

Децата во својот развој минуваат низ многу периоди. Еден од овие периоди е кажувањето лаги. Сфатете го како нормален дел од развојот, и не реагирајте бурно доколку гледате дека детето ви зборува лаги. Тие се резултат на развојот на неговата фантазија.